torsdag 14 maj 2009

Äntligen tillbaka på Rehab

Klicka på bilden så blir den större
I dag var det redan dags för återstart av rehabverksamheten eftersom de nya övningarna inte frestar på min onda fot.

Gymlokalen är utrustad med verkligt fina träningsredskap som jag ser fram emot att få använda två gånger i veckan tills rehabänglarna tröttnar på mig.

Nittio minuter efter avslutad träning känns det riktigt skönt i kroppen. Det här passar mig bättre än hopp-och-skutt-verksamheten som slet på mina eländiga knän.

Tänk om det fanns ett gym med synträning för oss som väntar på starroperation också.

onsdag 13 maj 2009

Internationella strokedagen 2009

Klicka på artikeln så blir den läsbar.

I favorittidningen EP läste jag om strokedagen som sjukgymnasten Stina berättade för mig om i går. Då gjorde jag en nyhetssökning och fann detta:

HD
"Årets tema är TIA (transistorisk ischemisk attack), symptom som anses ge ökad risk för tidig stroke. TIA är små proppar i hjärnan som ger snabbt övergående strokesymptom, ibland varar det bara ett par minuter eller ett par timmar. Det är därför viktigt att söka akut vård, även om symptomen har gått tillbaka."

Läs mera om min strokeupplevelse som var en TIA här i bloggen samt strokefakta här och här

Mera nyheter om strokedagen

Folkbladet
"I Socialstyrelsens nationella riktlinjer har TIA fått högsta prioritet, det vill säga, akut utredning och behandling av misstänkt TIA av kompetent personal. Ny forskning visar att TIA är mycket allvarligare än vad man tidigare har trott. En av tio personer som har haft TIA får Stroke inom två dagar. Ungefär var fjärde som får stroke har haft en eller flera TIA innan. - Därför är det viktigt att åka direkt till närmaste akutsjukhus, även om symptomen har gått tillbaka, säger Christina Lundberg."
Efter min besvärliga lunginflammation för drygt ett år sedan, har jag haft besvär med temporära synrubbningar och balansproblem som kan hänföras till en mängd små blodproppar. Nu är jag besvärsfri och antar att det beror på den medicinska behandlingen som jag fick av de prisade fantastiska vårdänglarna på Medicinavdelning 2 Enköpings Sjukhus.
"I Sverige får cirka 8 000 personer TIA varje år, men mörkertalet är sannolikt större, eftersom många inte söker sjukvård, då symptomen snabbt går över. Vid TIA kan man få strokesymptom, som förlamning, svaghet, fumlighet eller minskad känsel i ena kroppshalvan. Tal- och språksvårigheter samt synbortfall är också vanliga symptom."
På grund av problemet med höger fot, har mina fysiska övningar begränsats till långa cykelturer, men i morgon torsdag ska jag börja med organiserad motion och styrketräning på sjukhuset.

måndag 11 maj 2009

Grått ute och grått inne


Nu hoppas jag att det kommer ett brev väldigt snart med inbjudan till starroperation på Akademiska sjukhuset. Den gångna helgen har jag flera gånger glömt bort att jag inte längre kan läsa en bok och blivit snurrig av att sitta med förstoringsglas och avverka en sida på fem minuter.

Dessutom börjar vänster knä vika sig så att jag faller. Eftersom jag inte har ont i knät så får jag ingen förvarning. Det bara fäller ihop som en fickkniv fast blixtsnabbt.

Det var dagens gnäll.

Det goda är att det gör mindre ont i foten.